2022-12-18

Elvira Blomquist är årets unga folkbildare 2022

Elvira Blomquist, medgrundare till föreningen Ungteatra i Varberg, tilldelas utmärkelsen årets unga folkbildare. Hon får priset för att genom sitt ledarskap låtit föreningens medlemmar ta plats och utvecklas som individer såväl på scen som utanför. Utmärkelsen tilldelas årligen av föreningen Vi Ungas vänner tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan och Alma Folkhögskola.

Jag är både glad och chockad över att få bli utnämnd till årets unga folkbildare. Det är en ära att få leda och vara drivande i föreningens arbete. Jag är stolt över att genom våra projekt ha fått lära känna mig själv bättre och bidragit till att väcka engagemang hos andra. Det ger mig energi att se så många andra unga engagera sig i scenkonst och samhällsfrågor – säger prismottagaren Elvira Blomquist.

Årets unga folkbildare 2022 beskrivs i motiveringen som inkluderande, modig och folkbildande i sitt ledarskap. Vi Ungas Vänner menar att prismottagaren i sitt ledarskap har satt idén och kreativiteten i fokus för ett givande engagemang där varje enskild individ får möjligheten att utvecklas.

Det är med glädje jag får presentera årets unga folkbildare. Elviras energi syns och inspirerar mycket även under ett kort Zoommöte. Som ordförande i Vi Ungas vänner är det alltid roligt att följa andras engagemang och resa. Jag hoppas att vi på detta sätt kan bidra till Elviras fortsatta engagemang – menar Lovisa Lundqvist ordförande för Vi Ungas vänner.

18-åriga Elvira är en av medgrundarna till Vi Unga-föreningen Ungteatra där hon genom scenkonst lyft stora samhällsfrågor som jämlikhet, psykisk ohälsa och demokrati. Förutom föreningens egna medlemmar har Elvira nått ut till och folkbildat många av de tittare som tagit del av föreningens framträdanden.

Stipendiet för årets unga folkbildare utdelas årligen av föreningen Vi Ungas Vänner till den person som under året visat på ett ledarskap och stora insatser för folkbildningen till Gunnar Anderssons minne. Stipendiet uppgår till 5000kr och en kvalificerad ledarskapsutbildning. Vi Ungas Vänner tilldelar stipendiet i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, Förbundet Vi Unga och Alma Folkhögskola.


Föreningen Vi Ungas vänner
Föreningen Vi Ungas Vänner, bildad 1962, är en fristående riksorganisation som har till uppgift att vara ett stöd för Vi Ungas verksamhet. Föreningen verkar genom att bland annat samla in pengar till verksamheten, dela ut stipendium och marknadsföra Vi Unga som organisation.

Förbundet Vi Unga
Förbundet Vi Unga är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som startades 1955 för att organisera och bli en starkare röst för barn och unga på landsbygden, men har utvecklats till att vara en röst för barn och unga i hela landet. Idag är vi över 9500 medlemmar i cirka 200 föreningar, och finns i stort sett i hela Sverige. Läs mer på https://viunga.se/

Kontaktperson Vi Ungas vänner: Lovisa Lundqvist, lovisalundqvist4@gmail.com, tel 076 554 52 81

Kontaktperson Förbundet Vi Unga: Bartosz Stroinski, bartosz@viunga.se, tel 076 782 10 67