Vad är Vi unga?

Vår vision

”Att alla barn och ungdomar ska få utvecklas, känna sig betydelsefulla och ha möjlighet att förverkliga sina idéer”

Vi Unga är Sveriges bästa barn- och ungdomsorganisation! I våra närmare 250 föreningar över hela landet sysslar unga med vad just de tycker är roligt och givande. Alla får bli medlemmar och bilda föreningar inom vårt förbund – oavsett vem du är och vad du vill använda din fritid till.

ViUnga_logo_RGB

Vår organisation är partipolitiskt och religiöst obunden – det spelar därför ingen roll om du som medlem är buddhist, moderat, kristen eller miljökämpe. Tvärtom tycker vi bara att det är fint att unga med olika bakgrunder får möjlighet att knyta kontakter. Främlingsfientlighet är alltså inte accepterat inom vårt förbund. Vi vill istället motverka fördomar och rädslor för det obekanta. All verksamhet inom vårt förbund är självklart alkohol- och drogfri.

Att vi inte håller tummarna för något särskilt parti betyder dock inte att vi inte har åsikter. Vi tror att unga kan, vill, tänker och tycker mycket mer än vad äldre tror. Alla unga människor borde få lära sig hur de kan påverka sin omgivning – kanske är det fritidsgården där du bor som håller på att läggas ner eller kanske du tycker det är orättvist att det finns knepiga stereotyper kring könen. Vi vill att alla våra medlemmar ska känna att de kan påverka vår egen organisation, men vår förhoppning är även att unga ska få ökat inflytande i hela samhället.

Föreningar, distrikt och riksorganisation
– vad sysslar de med?

Föreningen

Många av våra medlemmar tillhör en Vi Unga-förening. Vill du bli medlem i Vi Unga är därför det bästa sättet att samla ihop ditt kompisgäng, sätta igång att spruta idéer på vad ni vill göra och därefter bilda en förening. Eller så kan du gå med i någon av de 200 föreningar som redan finns.

Fördelarna med att bilda en förening inom Vi Unga är många. Förutom att göra roliga saker i er egen förening  kan ni som är medlemmar också åka på läger, utbildningar och andra roliga träffar inom Vi Unga och möta andra Vi unga-iter från hela landet. Alla föreningar har också möjlighet att söka pengar ur potten SNABBA SLANTEN för att förverkliga sina idéer och drömmar.

Distriktet

Alla föreningar tillhör ett Vi Unga-distrikt. Distrikten finns till för föreningarna och kan till exempel arrangera läger och utbildningar, eller helt enkelt stötta föreningarna med sin verksamhet. Det är också till distriktet du i första hand vänder dig till om du vill starta en egen förening. Vad just ert distrikt ska syssla med bestämmer medlemmarna på distriktsstämman som hålls varje vår.

Riksorganisationen

Distrikten får i sin tur hjälp av riksorganisationen, som består av en förbundsstyrelse och ett förbundskansli. Det finns också ett antal arbetsgrupper som jobbar med till exempel Vi Ungas marknadsföring, att se till att organisationen utvecklas eller att ordna utbildningar.

Vill du veta mer? Klicka här!