Nya Coronaviruset

I denna tid av Coronavirus är det så otroligt viktigt att ta hand om varandra!

För oss på Förbundet Vi Unga är din och alla andra Vi Unga-iters hälsa vår högsta prio. Därför har vi skapat denna hemsida med information och tips för att kunna agera på ett bra sätt i situationen, så att vi kan ta hand om varandra. Det är otroligt viktigt att vi fortsätter skapa den grymma verksamhet, de fantastiska mötesplatser och möjligheter för barn och unga i hela landet trots att förutsättningarna för vår verksamhet har förändrats.

Tillsammans gör vi otrolig skillnad varje dag och det är nu viktigare än någonsin att vi fortsätter med det – fast på annat sätt än vanligt!

Just nu är det vår och föreningsaktiviteter för fullt – vi har därför tagit fram några rekommendationer för er:

  • Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/information-till-arrangorer-av-evenemang/
  • Vi uppmanar er att hålla alla era aktiviteter, som går, digitalt. Detta gäller särskilt om antalet deltagare för en aktivitet överstiger 20 personer eller om ni har deltagare i riskområden eller från större geografiskt område rekommenderar vi att ni överväger att skjuta fram den eller genomför den digitalt. 
  • Vi tillhandahåller Google Meet, Cisco meeting eller Zoom som verktyg för videokonferenser. Ni kan ta kontakt med vår interimschef Paulina om ni vill ha hjälp att komma åt det på paulina.sandin@viunga.se 
  • Deltagare med några som helst, av Folkhälsomyndighetens etablerade, symptom bör stanna hemma tills två dagar efter att de inte haft några symptom.

Vi i Förbundets krishanteringsgrupp har tagit fram en handlingsplan för hur vi på nationellt plan hanterar det nya Coronaviruset (som orsakar sjukdomen COVID-19). Vi vill ge er möjlighet att få vara en del och ta del av det arbete som vi gör under denna situation, därför har vi tagit fram en handlingsplan för denna situation, som ni kommer åt här: http://bit.ly/ViUngaplanCOVID19 Vi har dessutom tagit fram en mall som ni kan skapa en egen handlingsplan utifrån: http://bit.ly/MallförhanteringavCOVID19

Förbundets krishanteringsgrupp

Vi har på förbundet i denna situationen startat igång en krishanteringsgrupp som agerar nationellt för Vi Unga i denna situation men även finns till för att stödja er. Vi har ständig uppföljning av situationen och återkopplar till er löpande när situationen utvecklar sig. Ni får gärna vända er till oss om ni har några frågor eller behov av stöd i nuläget.

Gruppen består av:

Bartosz Stroinski
Förbundsordförande
Telefon: 076 782 10 67
Mejladress: bartosz.stroinski@viunga.se 

 Intisar Mahmood
1:e vice förbundsordförande
Telefon: 0733639176
Mejladress: intisar.mahmood@viunga.se 
Jasmin Jaziri Nouri
Generalsekreterare
Telefon: 076 023 21 53
Mejladress: jasmin.jaziri.nouri@viunga.se 

Joel Kamvik
2:e vice förbundsordförande
Mejladress: joel.kamvik@viunga.se 


Allmän informationsfilm från Folkhälsomyndigheten om vad du kan göra för att skydda dig själv och andra från smittspridning

Nedan följer några olika tips för att inspirera till att tänka om och göra nytt i detta läget på olika sätt

Studiecirkel på distans med Studieförbundet Vuxenskolan

I och med Covid-19 och regeringens uppmaning till distansering bör vi alla i samhället nu ta vårt ansvar. Vi bör tänka om, eller åtminstone tänka till en gång extra, kring fysiska träffar överlag och försöka begränsa vår kontakt med andra människor så gott vi kan. Därför vill vi nu, i så stor utsträckning vi kan, hjälpa alla er som ingår i exempelvis studiecirklar eller andra föreningar. Vi är ungdomsorganisation till Studieförbundet Vuxenskolan som finns i hela landet med mängder av spännande studiecirklar, kurser och kulturaktiviteter. Ta kontakt med respektive avdelning för att hitta på något roligt som ni – tillsammans i en studiecirkel – kan lära er mer om med hjälp av distansverktyg. https://www.sv.se/avdelningar/ 

Tänk innovativt – sök snabba slanten!

Hitta på något nytt som ni vill göra och sök vårt bidrag Snabba Slanten för det! En ny aktivitet leder ofta till nya sätt och ingångar för att locka nya medlemmar.

Spåna idéer på vad ni ska göra till hösten

Sätt er ned tillsammans i kompisgänget och diskutera olika idéer för vad ni kan tänkas vilja hitta på till hösten. Planera tillsammans i några roliga aktiviteter eller arrangemang som ni vill hålla i och skriv ned. 

Debattera, föreläs eller diskutera online

Sitter du kanske på någon kunskap som du skulle vilja dela med dig av till andra? Finns det något ämne som du kanske skulle vilja ta upp till debatt? Kanske har du bara något som du i allmänhet vill lyfta och diskutera? Kanske känns allt detta lite extra svårt att genomföra just nu när vi måste hålla oss på avstånd från varandra? Nejdå, det behöver det inte alls vara! Passa på att testa våra nya digitala lösningar. Här finns möjligheten till att göra allt ovanstående online. Locka fler från olika håll i landet till att delta i debatten eller föreläsningen. Dessutom får du chansen att träffa massvis med nya kompisar! 

Hitta nya sätt att kampanja digitalt

Nu när ni ändå är igång online, försök att hitta och använda nya sätt till att föra kampanj för din sak. Kanske på sociala medier eller genom en tävling? Digitalt har du också ännu större möjligheter till att hitta nya medlemmar! 

Prata med kommunen

Ta gärna kontakt med er kommun och passa på att prata med dem i dessa tider. Var öppna. Berätta om hur just ni påverkas av det aktuella läget i samband med Corona, och passa på att bolla idéer om vad ni kan göra framöver. Vad kan ni tillsammans med kommunen göra för att just er kommun ska bli en ännu bättre plats att leva och verka i?

Ta en fika tillsammans

Fika trots fysisk distans? Ja, det är idag möjligt att faktiskt ha någon form av socialt liv ändå. Planera in några kortare träffar med dina vänner då ni ses genom något digitalt mötesverktyg. Öppna upp din dator, gör en god kopp kaffe eller te och fika tillsammans med dina vänner. Prata om allt möjligt och umgås precis som vanligt under lättsamma premisser. På så sätt kan vi fortsätta vårda våra relationer och samtidigt även minska känslan av isolering och ensamhet.

Spela online

Börjar distanseringen bli lite långtråkig? Saknar du att kunna gå ut och utföra dina hobbies och aktiviteter tillsammans med andra? Givetvis är du inte ensam om att känna så. Många aktiviteter, sportarrangemang och nöjen ställs nu in. Men vet du? Ingen fara! Det finns annat. Många aktiviteter idag är redan gjorda för att utföras digitalt. Ett bra exempel på detta är onlinespel som ni kan spela tillsammans ett gäng kompisar, samtidigt som ni hörs över något samtalsverktyg. Skype eller Discord är exempel på dessa.

Digitala verktyg

Det finns en mängd olika digitala verktyg. Här nedan har Studieförbundet Vuxenskolan sammanställt dessa tillsammans med tips och råd för vad de olika verktygen passar bäst för. Läs här: https://www.sv.se/cirkelledare/material-metoder-och-tips/digitala-verktyg/ 

↑ Till toppen